Spit oftewel “acute lumbago” is ondanks dat de titel suggereert natuurlijk wel een rugklacht. Echter, spit, komt vaak meer dan een keer voor in je leven. Vaak zie je dat wanneer mensen eenmaal een spit aanval gehad hebben er meer aanvallen in de toekomst volgen. Waarom is dat?

Een spit-aanval zou je kunnen zien als je rug verzwikken. Net zoals je je enkel kunt verzwikken kun je ook je rug verzwikken. Je rug reageert heftig door al je spieren te verkrampen en je kunt in zo’n geval niet meer rechtop staan. Je lichaam geeft deze reactie waarschijnlijk om ergere schade te voorkomen.

Wat te doen bij een spit-aanval

Je zult wanneer dit gebeurt het gevoel hebben dat er al shet ware een mes in je rug gestoken wordt. De pijn is heftig en intens en zelfs ademen kan pijnlijk en problematisch zijn. Zoals hierboven vermeld is het een reactie van je spieren die eigenlijk heel normaal is en nodig was om erger te voorkomen. Deze (pijn-) reactie is dus eigenlijk een soort beschermingsmechanisme. Je lichaam wilt dat je hier naar luistert.

Maar ik moet toch juist door blijven bewegen?

In ons vak wisselen de meningen nogal sterk. 20 jaar geleden moest je voor 3 weken plat met een spit-aanval en tegenwoordig wordt er juist geroepen dat je moet blijven bewegen. Als je het mij vraagt ligt de waarheid ergens in het midden. En is het ontzettend persoons afhankelijk.

Na een spit-aanval, een verzwikking van je rug, kun je een soortgelijke reactie verwachten als wat er in de enkel gebeurd. Echter je ziet het van buiten minder goed. Er zullen bij een ernstige spit aanval mogelijk wat zwelling, warmte en andere ontstekingsverschijnselen aanwezig zijn. Actieve rust is hier denk ik hier de beste strategie.

Wat is actieve rust?

Die term heb ik zelf verzonnen maar wat ik ermee bedoel is; creëer voor jezelf een goede balans tussen bewegen en rust. Je mag best je fibroblasten even laten werken terwijl je uitrust op je bed. Ook mag je best even de doorbloeding stimuleren door wat te bewegen, hierdoor zullen ook meer fibroblasten de aangedane rug bereiken.

En nee je wervel staat niet scheef!

Een spit-aanval kan het gevoel geven dat je wervel niet meer op zijn plek zit. Dit zul je wellicht denken omdat je onder een hoek van 90 graden staat. Je eerste reactie is dan ook; “ik moet naar de manueel therapeut”

  1. Je wervel staat niet scheef want als dat zo zou zijn zeg je eigenlijk dat de wervel echt ontwricht is. En dan zou dat je zenuwkanaal dermate afknellen dat je je benen niet meer zou voelen.
  2. De spierreactie zorgt voor deze houding
  3. De spierreactie is volkomen normaal en is er om je lichaam te beschermen. Laat dat ook maar toe. Wanneer je naar de therapeut gaat om of de wervel te laten “corrigeren” (ahum) of de spieren soepel te laten maken dan zit je misschien wel het beschermingsmechanisme in de weg.

Wat zeggen onderzoekers, wat is een betere strategie?

Volgens de richtlijn manuele therapie bij lage rugklachten kun je de rug de eerste 2-3 weken het best niet behandelen. En iedereen die wel eens een spit aanval heeft gehad en deze niet heeft laten behandelen kan beamen dat de pijn ongeveer zo lang duurt. Wanneer de klachten langer aanhouden dan 3 weken dan wijkt herstel af van hoe het normaal hoort te gaan en dan is er zeker reden om naar de manueeltherapeut te gaan. Hij of zij kan ervoor zorgen dat het herstel weer zijn normale beloop oppakt.

Hoe kan ik spit aanvallen voorkomen?

De grootste voorspellende waarde voor het verkrijgen van lage rugklachten is of je ze in het verleden weleens gehad hebt. Beroepsactiviteiten zoals werken in de bouw, of bureauwerk hebben eigenlijk geen correlatie met het verkrijgen van rugklachten. Hoewel je dit wel zou verwachten blijkt dit toch niet uit onderzoek. Een spit-aanval is domme pech en het is moeilijk een echt duidelijke oorzaak aan te wijzen.

rugpijn

Als jouw spit-aanvallen steeds frequenter voorkomen dan zou je kunnen stellen dat je rugklachten erger worden. Een keer een spitaanval is geen reden tot paniek. Maar als ze steeds vaker voorkomen dan is dat wel een dingetje. Zeker als er tussen de spit-aanvallen ook (matige) rugpijn aanwezig is. In zo’n geval is het aan te raden om een behandeltraject te starten op het moment dat je niet in een spit-aanval zit.

Deze behandel periode zou dan echt voor een langere tijd moeten zijn en het aantal spit-aanvallen (per jaar) zou dan meetbaar omlaag moeten gaan.

Ik hoop dat dit artikel hulpzaam is geweest

Heb je nog vragen? Opmerkingen?

 

Stel ze hieronder.

 

Timo

p.s. Bekijk ook mijn 5 dagen inzichten challenge met veel meer van deze weetjes. Deze training is 100% gratis en je leert anders naar je klachten te kijken zodat je sneller en efficiënter resultaat kunt boeken met jouw fysiotherapeut of alleen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu